CenteringPregnancy

 

Na de eerste 2 afspraken met echo die individueel plaats vinden kan je bij ons kiezen welke zorg het beste bij je past. Je kan kiezen voor CenteringPregnancy of indivuduele afspraken. Bij CenteringPregancy ontvang je de zorg samen met andere zwangere vrouwen, die ongeveer even ver zwanger zijn, in plaats van via individuele afspraken. Dit is een vorm van verloskundige zorg, waarbij jij alszwangere een centrale en actieve rol speelt. Uit onderzoek is gebleken dat deze vorm van zorgbijdraagt aan meer vertrouwen in jezelf, je zwangerschap, je bevalling en kraambed en je rol alsmoeder. Wij als verloskundigen en vrouwen die deel hebben genomen aan CenteringPregnancy, zijn erg enthousiast over deze vorm van verloskundige zorg.

Er zijn 10 bijeenkomsten van 2 uur, 9 tijdens de zwangerschap en 1 afsluitende bijeenkomst na de bevalling. Tijdens deze bijeenkomsten ben je telkens met dezelfde 6-10 vrouwen ,met ongeveer dezelfde uitgerekende datum, een verloskundige en een co- begeleider (assistente, kraamverzorgster, verloskundige in opleiding enz.). De bijeenkomsten vinden volgens een vast schema plaats. Eerst om de 4weken en later om de 2 weken. Dit Schema ontvang je tijdens je eerst afspraak bij ons.

Tijdens de bijeenkomsten heb je een actieve rol in je eigen controles. Zo meet je bijvoorbeeld zelf je bloeddruk en vul je de uitkomsten van de controles in je Centering boekje in. Daarnaast krijg je ook je individuele medische controle bij de verloskundige (hartje luisteren, groei en
ligging van de baby bepalen). Als bij iedereen de controles zijn gedaan gaat de bijeenkomst verder. Hierbij is er uitgebreid de tijd om diep(er) op onderwerpen en vragen in te gaan.

Elke bijeenkomst staat in het teken van bepaald onderwerp over de zwangerschap, de bevalling, de kraamweek en het ouderschap. Het fijne aan CenteringPregnancy is dat we meer tijd hebben om alle onderwerpen te bespreken en er veel aandacht is voor ervaringen, informatie uitwisselen, spanningen, angsten en dergelijke. Daarnaast wordt het erg positief ervaren dat je leert van andere vrouwen en je eigen kennis en ervaring kan delen. Je ondersteunt elkaar en bouwt een band op met andere vrouwen die in dezelfde levensfase zitten als jij. Kijk hier voor ervaringsverhalen.

We bespreken CenteringPregnancy met je tijdens de eerste afspraken. Vanwege de positieve resultaten en goede ervaringen nodigen we je van harte uit om hieraan deel te nemen.

‘In het begin was ik sceptisch, ik had nooit gedacht dat het zo leuk en informatief zou zijn, het is een goede beslissing geweest om voor deze vorm van zorg te kiezen!’

‘De Centering groep was leuk en het heeft mij goed voorbereid op de zwangerschap, bevalling en en het ouderschap.’

‘ Tijdens de Centering bijeenkomsten konden we echt alles bespreken.’

‘Ik weet zeker dat wij contact houden met elkaar, ook nu de baby’s geboren zijn.’