De bevalling

 

De bevalling: tijdens dit speciale en vaak ook spannende moment zullen wij jullie van begin tot eind begeleiden, mits dat medisch gezien kan. We houden de voortgang en jullie conditie in de gaten maar helpen en coachen ook bij het opvangen van de weeën en tijdens het persen. Tijdens de zwangerschap zullen we het ook gaan hebben over de bevalling. Dit om jullie goed voor te bereiden, te ontdekken wat jouw/jullie kracht is en wat jullie wensen zijn tijdens de bevalling zijn. Hieronder kun je informatie vinden om je voor te bereiden op de bevalling. Op deze website bij ‘zwangerschap’, zijn meerdere cursussen te vinden waarbij verder ingegaan wordt op de voorbereiding op de bevalling. 

Naast dat wij aanwezig zijn en jullie begeleiden, werken we tijdens de bevalling (en daarna) nauw samen met de kraamverzorgster. Zij zal, als je onder onze begeleiding bevalt, aansluiten tijdens de laatste centimeters van de ontsluiting en zal blijven tot in ieder geval een aantal uur na de bevalling. 

Tijdens de zwangerschapscontroles hebben we het ook over de plek waar jij graag wilt bevallen. Het gaat hierbij om je persoonlijke wens. Wij vinden het belangrijk dat je bevalt op de plek waar jij je goed bij voelt. Mocht je de wens hebben om in het ziekenhuis te bevallen (poliklinisch) of mocht er een medische indicatie voor de bevalling ontstaan, dan werken we hiervoor samen met de Isala in Zwolle.

Bij belinstructies kun je vinden wanneer je ons moet bellen voor de bevalling. Twijfel je of ben je nog geen 37 weken zwanger en denk je dat de bevalling begonnen is, bel dan altijd!

 

  Je titel komt hier

  Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

  Bevalhoudingen

  Het is goed om tijdens de bevalling is het goed om regelmatig van houding te wisselen en een houding te zoeken die voor jou, op dat moment, het fijnst aanvoelt. Uiteraard zullen wij helpen met tips en suggesties. Bevallen in een andere houding dan liggend op je rug heeft ook een aantal voordelen. Je bevalling duurt bijvoorbeeld vaak korter en je ervaart minder pijn.
  Meer informatie hierover kun je vinden in de folder bevalhoudingen.

  Badbevalling

  Uiteraard is het bij ons mogelijk om in bad te bevallen. Het huren van een speciaal bevalbad kun je zelf online regelen. Kijk van tevoren waar je het bad wilt opzetten en zet deze het liefst op dezelfde kamer waar ook een bed staat. Hierdoor verloopt de overgang van bad naar bed, soepel. Wanneer je in de Isala kun je ook een bevalbad huren. Dit is hetzelfde bad als je voor thuis kan huren. Naast de kosten voor de poliklinische bevalling betaal je ook een eigen bijdrage voor de huur van het bad van 100 euro.

  Baringspijn

  Het is goed om je al vóór de bevalling te verdiepen in wat jou kan helpen tegen de pijn tijdens de bevalling. Zo is bewezen dat bijvoorbeeld massage of warmte van douche, bad of kruik, zorgt voor het beter om kunnen gaan met de pijn. Wat ook goed kan helpen is een TENS-apparaat. In de folder van de verloskundige over ‘pijn” kan je hier meer over vinden. Soms is het nodig om tijdens de bevalling medicatie te gebruiken tegen de pijn. Deze medicatie wordt toegediend in het ziekenhuis. Omdat er extra controles van jou en jullie baby gedaan moeten worden, dragen wij je hiervoor over aan de verloskundige van de Isala. In de folder ook meer vinden over de ruggenprik en het morfinepompje. 

  Geboorteplan

  In een geboorteplan kun je jullie wensen rondom de bevalling opschrijven. Verder is er ook ruimte om bijvoorbeeld aan te geven wat jij denkt dat jou helpt tijdens de pijn, hoe we jou kunnen ondersteunen en wat je fijn/minder fijn vond tijdens eerdere bevallingen. Wij en eventuele andere zorgverleners proberen hier dan zoveel mogelijk rekening mee te houden. Het is niet verplicht om een geboorteplan te schrijven. Wij raden het wel aan omdat het een prettige manier is om na te denken over de bevalling en hier met je partner en met ons over te praten  Op internet zijn talloze voorbeelden van geboorteplannen te vinden. Je kunt bijvoorbeeld dit template gebruiken. 

  Spullen die nodig zijn

  Als je gaat bevallen is het, ongeacht de plek waar je wilt bevallen, belangrijk om thuis alles klaar te hebben. 
  Verder is het goed om alvast een tas met spullen klaar te leggen voor het geval dat je naar het ziekenhuis gaat/moet.
  In dit filmpje van de verlosmoeder kun je goed zien wat handig is om mee te nemen in deze tas.